• 2310365750
  • info@alphaiatriki.gr
  • Κολοκοτρώνη 1 & Πολυτεχνείου 17, Νέα Ραιδεστός
  • Δευτέρα - Παρασκευή > 7:30 – 14:00 & 17:00 – 21:00 και Σάββατο > 8:30 – 11:00

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με βάρος 10-20 γραμμάρια σε σχήμα κάστανου. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, ενώ μέσα του περνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα. Άρα ο προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του όμως είναι συχνές και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, ένας στους 2 άντρες θα παρουσιάσει συμπτώματα προστατίτιδας, ένας στους 6 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη και ένας στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις του προστάτη;

Τρεις είναι οι βασικές παθήσεις του προστάτη:

Η προστατίτιδα: είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που πρακτικά θα απασχολήσει 1 στους 2 άντρες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50. Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας:

  • Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
  • Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  • Η χρόνια προστατίτιδα μη βακτηριακή
  • Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: ονομάζεται η αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού 1 στους 3 άντρες μετά τα 50 χρόνια θα έχει συμπτώματα εξαιτίας της πάθησης. Οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, 8 στους 10 στην 7η δεκαετία, για να φθάσουν στο 90% στα 90 χρόνια.

Καρκίνος του προστάτη: είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες, αφού προσβάλλει 1 στους 6 άνδρες, και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι ιάσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην ούρηση.

Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.

Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Ασθενής ροή των ούρων.

Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.

Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.

Δυσκολία στύσης.

Αίμα στο σπέρμα, ή στα ούρα.

Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα;

Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

 

Το ένα είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές, ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα.

Το άλλο είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη, που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.

Ο έρπης ζωστήρ (ή απλά έρπητας ζωστήρα) είναι μια ιογενής νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνο φυσαλιδοειδές εξάνθημα περιορισμένης έκτασης σε μια πλευρά του σώματος (δεξιά ή αριστερά) και συχνά κατά γραμμές.

Ο υπεύθυνος ιός για τη λοίμωξη του έρπητα ζωστήρα είναι ο varicella zoster virus (VZV) η κοινώς ο ιός έρπης ζωστήρ. Η αρχική λοίμωξη από τον ιό VZV προκαλεί την οξεία και βραχυχρόνια νόσο της ανεμοβλογιάς που προσβάλλει συνήθως παιδιά και εφήβους. Μετά το πέρας της νόσου της ανεμοβλογιάς ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά τη νόσο του έρπητα ζωστήρα και συχνά αυτό συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια από την αρχική λοίμωξη.

Ο έρπητας ζωστήρα δεν αποτελεί ίδια ασθένεια με τον επιχείλιο έρπητα παρόλο που μοιάζει η ονομασία των ασθενειών. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται όπως προαναφέρθηκε από τον varicella zoster virus (VZV) ενώ ο επιχείλιος έρπητας απο τον herpes simplex virus (HSV). Ωστόσο, ανήκουν στην ίδια κατηγορία ιών, τους Alphaherpesvirinae.

Μετά το πέρας της αρχικής λοίμωξης από ανεμοβλογιά, ο ιός VZV παραμένει ανενεργός στο περικάρυο των απλών νευρικών κυττάρων και λιγότερο συχνά στα δορυφόρα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης, του κρανίου ή του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ), χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Μετά από χρόνια ή δεκαετίες από την αρχική λοίμωξη, ο ιός μπορεί να ξεφύγει από το σώμα των νευρικών κυττάρων και μέσω του άξονα των νευρικών κυττάρων να εγκατασταθεί στα δερματικά κύτταρα της γύρω περιοχής. Η εξάπλωση του ιού στα δερματικά κύτταρα μπορεί να προκαλέσει επώδυνο εξάνθημα. Παρόλο που το εξάνθημα συνήθως θεραπεύεται αυτόματα μετά από 2 εως 4 εβδομάδες, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα στη γειτονική περιοχή για μήνες ή και για χρόνια, μια πάθηση που ονομάζεται μετα-ερπητική νευραλγία. Ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός παραμένει ανενεργός στον οργανισμό και ξαφνικά ενεργοποιείται δεν είναι ακόμη κατανοητός.

Σε όλο τον κόσμο, ο επιδημιολογικός δείκτης του έρπητα ζωστήρα κυμαίνεται από 1,2 έως 3,4 περιστατικά ανά 1000 άτομα το χρόνο, αυξάνεται δε σε ηλικίες μεγαλύτερες από 65 χρόνων σε 3,9 έως 11,8 περιστατικά ανά 1.000 άτομα το χρόνο. Μια Βρετανική μελέτη που διεξήχθη το 1965 και κράτησε 16 χρόνια έδειξε ότι σε άτομα που ζουν 85 χρόνια, έχουν 50% πιθανότητες να νοσήσουν 1 φορά από τον έρπητα ζωστήρα και 1% νόσησε τουλάχιστον 2 φορές.

Το εμβόλιο κατά του ιού VSV αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να μειωθούν τα περιστατικά του έρπητα ζωστήρα καθώς και της μετα-ερπητικής νευραλγίας όπως επίσης και να μειωθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε περίπτωση έξαρσης.

Tα αντιϊικά φάρμακα θεωρούνται θεραπεία δεύτερης εκλογής, ωστόσο μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθώς και τη διάρκεια έξαρσης του ιού αν χρησιμοποιηθούν για 7-10 ημέρες και η θεραπεία ξεκινήσει μέσα σε 72 ώρες από την εμφάνιση του χαρακτηριστικού εξανθήματος.

Πότε θα δείτε ένα γιατρό:

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν υποπτεύεστε έρπητα ζωστήρα, αλλά ειδικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Ο πόνος και το εξάνθημα εμφανίζονται κοντά στο μάτι. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των ματιών.

β. Είστε 60 ετών ή μεγαλύτερος, επειδή η ηλικία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών.

γ. Εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω καρκίνου, φαρμάκων ή χρόνιων ασθενειών).

Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία της πρόληψης, ειδικά στα παιδιά , η Αλφα Ιατρική προσφέρει την δυνατότητα εξέτασης από Παιδίατρο, Οφθαλμίατρο & ΩΡΛ στην προνομιακή τιμή των 60€

Ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος πραγματοποιείται πάντα με την έγγραφη συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων του παιδιού και περιλαμβάνει:

  • κλινική εξέταση, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας, από:

    • Παιδίατρο
      • Καταγραφή ιατρικού ιστορικού
      • Κλινική εξέταση
    • Οφθαλμίατρο
      • Καταγραφή ιατρικού-οφθαλμολογικού ιστορικού,
      • έλεγχος οπτικής οξύτητας,
      • έλεγχος της λειτουργίας των εξοφθάλμιων μυών,
      • έλεγχος της χρωματικής αντίληψης.
    • ΩΡΛ
      • Κλινική εξέταση ( ωτοσκόπηση, φάρυγγας, ρώθωνες )
      • τυμπανόγραμμα,
      • και κατά εκτίμηση ακοόγραμμα.

  • Συμβουλευτική, με στόχο την αποφυγή εμφάνισης ασθενειών
  • Πρώιμη διάγνωση παθήσεων της παιδικής ηλικίας και καθοδήγηση για τη σωστή αντιμετώπισή τους
  • Ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, παραπομπή ή/και συνοδεία για περαιτέρω έλεγχο και εξετάσεις.

 

Η προσφορά ισχύει για παιδιά μέχρι 18 ετών & μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017

 

 

 

Η Άλφα Ιατρική στα πλαίσια δράσεων και παρεμβάσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύοντας το μήνυμα:  "Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη"  προσφέρει ένα ειδικό πακέτο εξετάσεων

στην προνομιακή τιμή των €50.

Ο θυμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Οι οξύθυμοι άνθρωποι έχουν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εξέταση του χρόνου προθρομβίνης (PT) μετράει το χρόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο δείγμα αίματος. Στον οργανισμό μας, η διαδικασία της θρόμβωσης περιλαμβάνει μια σειρά από διαδοχικές χημικές αντιδράσεις. Ένα από τα τελευταία βήματα είναι η μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη. Η προθρομβίνη είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες της πήξης, οι οποίοι παράγονται στο ήπαρ.

 

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις του ευρωπαϊκού χάρτη Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων

 

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί σήμερα τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες άνω των 40 ετών.

 

Ταξιδιωτική οδηγία για προφύλαξη από τον ιό  Zika, εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

 

Η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μειώνεται όταν κάποιος τηρήσει τη λίστα ελέγχου «Simple 7» του Αμερικανικού Καρδιαγγειακού Συλλόγου, η οποία περιλαμβάνει επτά μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για μια υγιή καρδιά.

Σελίδα 1 από 2
© 2024 Alphaiatriki.gr. All Rights Reserved. Αλφα Ιατρική Ιδ. Πολυϊατρείο Ι.Κ.Ε. Κολοκοτρώνη 1 & Ηρώων Πολυτεχνείου 17, 57001 Νέα Ραιδεστός, Θεσσαλονίκης. info@alphaiatriki.gr Τ: 2310 365750 & 2310 383860, F: 2311 209789