Ηλικιωμένοι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και ερευνητές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την αιτία.
Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις για την εξέταση περισσότερων των 1.000 ανθρώπων σε διάστημα 3 ετών.
Ανακάλυψαν ότι ηλικιωμένοι με τη νόσο είχαν εξασθένηση οστών που δεν μπορεί να μετρηθεί με τα συνήθη τεστ οστικής πυκνότητας. Τα ευρήματα εντοπίζουν ελαττώματα στο σκελετό που μπορεί να συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο καταγμάτων σε ηλικιωμένους με διαβήτη και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους βελτίωσης της πρόληψης και της αγωγής.
Τα κατάγματα σε ηλικιωμένους με οστεοπόρωση προκαλούν ανησυχία. Μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ποιότητα ζωής, αναπηρία, ακόμα και θάνατο καθώς και σε σημαντικό κόστος περίθαλψης.
Ακόμα και αυτοί με φυσιολογική ή υψηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων αν είχαν διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, αυτοί οι άνθρωποι είχαν 40% έως 50% αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, έδειξαν τα ευρήματα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καλύτερη κατανόηση των διάφορων παραγόντων που επηρεάζουν τη δύναμη των οστών και τα κατάγματα θα βοηθήσει τις προσπάθειες πρόληψης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Bone and Mineral Research.
Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο γρίπης 2016-2017 το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 52/2016 (25 Δεκεμβρίου 2016–1 Ιανουαρίου 2017), κορυφώθηκε την εβδομάδα 1/2017 με σταδιακή πτώση από την εβδομάδα 6/2017 και μετά.
Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας.
Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2017-2018 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.
Β. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ
Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου η τετραδύναμου).
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Γ. ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:
Δ. ΟΔΗΓΙΕΣ
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει συγκροτήσει δίκτυα επιτήρησης, μέσω των οποίων παρακολουθείται η δραστηριότητα της γρίπης καθώς και τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού με την εργαστηριακή επιτήρηση, μέσω των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης. Αυτά είναι τα εξής:
Η δήλωση κάθε εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος γρίπης γίνεται στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Ε. ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης. Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο
Επιπρόσθετα, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας, συστήνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας Συντονιστική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων και για τη χρονική περίοδο 2017-2018.
Πηγή: Εγκύκλιος Υπ.Υγείας 21.9.2017
Άνθρωποι που παραλείπουν τακτικά το πρωινό έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μεσήλικες που δεν τρώνε το πρωί έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης σε σχέση με όσους καταναλώνουν υγιεινό πρωινό.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία έγινε σε περίπου 4.000 ενήλικες μεταξύ 40 και 54 ετών οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες και οι ερευνητές τις χρησιμοποίησαν για να εντοπίσουν 3 τάσεις.
Όσους παραλείπουν το πρωινό ή λαμβάνουν λιγότερο από το 5% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σε αυτό το γεύμα, όσους συνήθως τρώνε πρωινό χαμηλής ενέργειας που περιλαμβάνει το 5% έως 20% των καθημερινών θερμίδων και όσους τρώνε πρωινό υψηλής ενέργειας που περιλαμβάνει περισσότερο από το 20% των καθημερινών συνολικών θερμίδων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα είχαν περισσότερη αθηρωματική πλάκα, περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ακολουθούσαν χειρότερη διατροφή σε σχέση με όσους έτρωγαν πρωινό υψηλής ενέργειας.
Αν και η παράλειψη του πρωινού συνήθως συνδέεται με άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως κάπνισμα και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αυτούς τους επιπλέον παράγοντες.
Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι η κατάσταση κατά την οποία, παρατηρείται ισχαιμία σε ένα μέρος του σώματος, το οποίο αιματώνεται από κάποια αρτηρία, με αποτέλεσμα την πλημμελή κυκλοφορία, στην περιοχή και στην προκειμένη περίπτωση, στα κάτω άκρα.
Και όμως, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες- ακόμη και πολύ απλές που δεν φανταζόσασταν- οι οποίες ενδεχομένως να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα της μέτρησης σακχάρου στο αίμα.
• Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.